"Šumobrum"
Domů
BLOG
HLEDAT
Přihlásit
Registrovat
Jm no:
Heslo:
Doba:
hodina
den
týden
měsíc
furt
16mm.cz
>
Filmová technika
>
Zvuk
>
"Šumobrum"
Stran: [
1
]
« předchozí
další »
Tisk
Autor
Téma: "Šumobrum"
BEPE
Téměř profi točič
"Šumobrum"
«
kdy:
Únor 03, 2010, 11:29:16 »
Protože se mi ještě doposavad nepodařilo odhalit, nebo vysvětlit příčinu toho co bych nazval "šumobrumem" obracím se zde na toto forum. O co jde? Když jsem souběžně natáčel zvuk při natáčení kamerou na Edirol R-09HR, tak následně ve střižně (Premiere) resp ve výsleném projektu v tichých pasážích bylo slyšet to co jsem nazval "šumobrumem". Zvuk u kamery toho samého byl pochopitelně naprosto čistý. Všiml jsem si, že obdobný "šumobrum" se vyskytuje u starých českých filmů, ale i u starých záznamů TV inscenací nebo divadelních záznamů (ještě ČB). Jednoznačně se nemůže jednat o síťový brum 50Hz. Mám takové tušení jestli to není záležitost nastavení limitoru, gainu ale potřeboval bych názor člověka znalého.
Zaznamenáno
Maty
Pan řídící
Komparsista v Holywoodu
Re: "Šumobrum"
«
Odpověď #1 kdy:
Únor 06, 2010, 22:49:22 »
Nechceš sem hodit nějaký ukázku kousku zvuků ve wavu kamery pak toho samého z recordéru a pak výsledný brum? Jestli to správně chápu bručí záznam jen z recordéru? Pokud se šum objeví až po výsledném smixování nemůže se jednat o prohození fáze u jednoho ze záznamů? Zkoušel si nějaký gate a šum tam zůstal?
Zaznamenáno
A přece se točí...
BEPE
Téměř profi točič
«
Odpověď #2 kdy:
Únor 08, 2010, 10:07:19 »
Z původního projektu to už nemám k dispozici. Pokud se mi to ještě někdy "podaří" tak to sem pošlu pro posouzení, anylýzu.
Zaznamenáno
Bender
Modurátor
Téměř profi točič
«
Odpověď #3 kdy:
Únor 16, 2010, 19:23:52 »
Možností by mohlo být více a záleží také na charakteristice toho rušení. Brum ti může vzniknout třebas špatným kontaktem, ale příčin může být více, podle konkrétního postupu práce s kamerou, mikrofonem, nebo podle užité techniky (například redukcí, kabelů, napájení...).
Další věc, která mne napadá - při použití automatiky se v tichu zvyšuje úroveň vstupu a potom mikrofon do záznamu natáhne všechny šumy z okolí...
Zaznamenáno
BEPE
Téměř profi točič
«
Odpověď #4 kdy:
Únor 17, 2010, 17:45:53 »
2 Bender: to mě napadlo taky a proto jsem při nastavení automatické modulace nepoužil automatiku typu AGC (Auto Gain Control), ale Limiter, kde jsem předpokládal, že se nebudou zesilovat tiché pasáže, ale pouze "ořezávat" převalené špičky (peaks). Takže nevím, předpokládal jsem špatně?
Zaznamenáno
Bender
Modurátor
Téměř profi točič
«
Odpověď #5 kdy:
Únor 22, 2010, 15:00:33 »
to BEPE:
logika tvého uvažování je vlastně správná, jenom netuším, jak konkrétně (a vlastně na jakém zařízení) ten limiter funguje. Jestli je to funkce nějaké malé kamery, může to zafungovat podobně, jako AGC. Nemám moc důvěru v malé kamerky - výrobce obvykle nepředpokládá, že s ní bude pracovat někdo, kdo má náročnější požadavky.
Každopádně to doporučuju otestovat za ticha v manuálním a automatickém módu, i s tím limiterem a potom tyto tři záznamy porovnat, ať tě ta kamera příště nevypeče.
Zaznamenáno
BEPE
Téměř profi točič
«
Odpověď #6 kdy:
Únor 23, 2010, 13:00:46 »
No, ono je to trochu jinak. Záznam zvuku na kameře (Sony HDR-HC1) je naprosto v pořádku, ale na externím "audionahrávátku" (Edirol R-09HR) se mě ten problém vyskytl,resp. jsem si toho všiml, právě když jsem ve střižně dělal synchronizaci (Edirol+Sony), tak jsem to dodatečně zjistil.
Tento postup chci používat při natáčení koncertů a sboru, kdy ten audiozáznam na Edirolu je mnohem bohatší, kontinuální a není rušen kamerou.
Zaznamenáno
Stran: [
1
]
Tisk
« předchozí
další »
Skočit na:
Prosím vyber cíl:
-----------------------------
Amatérské filmy
-----------------------------